top of page

Patrik Siegl: „Sezóna výšin a progresu, ale aj nešťastia v mojich triatlonoch"- #Rewindof2022 1.časť


„V tomto článku Vám rozpoviem moje osobné skúsenosti zo sezóny 2022. Sezóny, ktorá bola ďalším levelom tejto triatlonovej hry.

Pred začiatkom sezóny som skladal kalendár. Boli v ňom jasné ciele a plány. Mali sme víziu, čo dosiahnuť. Všetky tieto myšlienky sme "preniesli na papier" a pozeráme, že to bude veľmi solídny rok. Kalendár, ktorý sme naplánovali bol najviac medzinárodný, aký sme kedy mali. Motivačným faktorom je pre mňa to, keď si dávam k niektorým veciam dramatické názvy. Keďže ten kalendár bol tak internacionálny a na každých pretekoch pri mojom mene viala naša štátna vlajka, tak sme si ho nazvali "In name of motherland tour" (v preklade „Tour v mene vlasti"). Malo to pamätať na to, že kdekoľvek na svete budeme, vždy reprezentujeme vlasť. Rečnícky sa spýtam, čo je väčšia česť?

Prejdem už k prvému závodu sezóny – Challenge Salou short distance. Hneď to bol aj prvý významný cieľ. Plán bol obhájiť môj titul z roku 2021. Príprava na tento závod bola plná svetlých momentov, ale aj časovej tiesne, ktorá bola spôsobená viacerými externalitami. Nakoniec som do Salou pocestoval s pocitom, že som mal natrénované dosť na to, aby som mal decentný deň. Aj posledné tréningové jednotky, ktoré som odpracoval v Salou boli pocitovo skvelé a do pretekov som šiel v mentálnej pohode a s dobre fungujúcim telom. Ráno pretekového dňa nám dalo na známosť, že vďaka chladnému počasiu sa bude závodiť tak, ako v roku 2021 duatlon na vzdialenostiach 4,5km behu - 60km bicykla - 11km behu, čo bola skvelá správa. V krátkosti sa k pretekom vyjadrím tak, že to bol famózny deň. Na cyklistike som mal o 15 wattov viac oproti roku 2021. Vylepšil som si oba behy. Druhý beh - 11km som zabehol dokonca pod 44 minút, čo mi dalo dôvod na spokojnosť. Výsledok? Skončil som nakoniec druhý, ale bol som nadmieru spokojný, keďže jediný, kto ma porazil, bol britský pretekár T.P.Elliot, ktorý už brázdi trate pretekov s profi licenciou.

Potom sme pokračovali na Žitavský duatlon (5km behu - 20km bicykel -2,5km behu). Na týchto pretekoch som nemal špecifické ciele. Deň som mal decentný, avšak na výkone to moc nevidieť. Moje pomalé prechody medzi jednotlivými disciplínami ma stáli lepšie umiestnenie, ale bol to fajn deň. Významná skúsenosť z neho bola to, že môj cestný bicykel mi bol už oficiálne malý, keďže som mal na ňom najviac šetrnú pozíciu k môjmu telu, ale aj tak som jazdil vo veľkej bolesti a dosť to ovplyvnilo aj druhý beh, kde boli hlavne moje stehná v "agónii".

Treťou zastávkou v sezóne bol Challenge Šamorín Olympic Triathlon (1,5km plávania - 40km bicykel -10km beh). Úprimne poviem - podľa môjho názoru to boli preteky, kde som prišiel asi najhoršie pripravený. Avšak malo to svoj dôvod - 3 týždne pred pretekom som spadol na bicykli tak, že si to celé odnieslo moje pravé rameno. Samozrejme človek, ktorý je pod tlakom endorfínov, si takúto bolesť hneď neuvedomí, čiže som ešte po cyklistickom tréningu šiel plávať. Ako dopadlo plávanie? Po asi 1500 metroch som končil v maximálnych bolestiach tak, že som nezvládal v danej ruke niesť ani kľúče. Rameno som po cca 2 týždňoch rozhýbal. Práve v čas na ešte jeden-dva plavecké tréningy.

Vyjadrím sa k pretekom. Jednoducho 3 týždne pred pretekmi som takmer neplával ani nejazdil v časovkárskej pozícii, svalstvo v ramene zoslablo. Vedel som o týchto veciach, tak ani od pretekov som nemal veľké očakávania. Preto sme sa rozhodli experimentovať s výživou. Preteky boli asi také, že som sa na plávaní dostal po prvú bójku s parádnymi pocitmi. Približne na tejto úrovni sa znovu ozvala bolesť v ramene. Postupne zosilnela tak, že som ho ledva dokázal pretočiť. Nejak som vyplával. Cyklistika - jej hlavným cieľom bolo prežiť. 99% času som mal takmer kompletnú váhu na ľavom ramene. Jednoducho chrbát tu dostal na frak. Tiež ani experiment s výživou nevyšiel optimálne. Dobehol som nejako do cieľa, ale spokojnosť s takýmto výkonom určite nebola. Úprimne si ani nespomínam, že aké bolo moje umiestnenie.

Po Šamoríne sa mi podaril kvalitný tréningový blok, ktorý ma mal pripraviť na môj prvý stredný triatlon sezóny - Challenge Kaiserwinkl-Walchsee.

Challenge Kaiserwinkl-Walchsee bol z pohľadu pozitív a negatív odrazom tejto sezóny. Svetlými momentmi boli napríklad nový osobný rekord na plávaní alebo potvrdenie trendu rastu výkonnosti v cyklistike. Čerešničkou na torte bolo splnenie kvalifikačného limitu na Challenge Family World Championships. Na druhej strane negatíva, ktoré pri tomto preteku nastali, sú tiež hodné spomenutia. Napríklad sme prišli na to, že tenisky Nike ALPHAFLY NEXT% gen.2 sú absolútne nevyhovujúce na triatlon. Tiež sme zozbierali ďalšie významné dáta potrebné na hlbšie pochopenie môjho organizmu a vstrebania výživy. Finišoval som na 4.mieste..." - #PatrikSiegl

**Druhú časť rekapitulácie sezóny Vám prinesieme o týždeň**

33 views
bottom of page