top of page

#TechThursday - SF (Super Fast) upgrade balíček


Krásou cyklistiky pri strednom triatlone je, že vybavenie hrá rozdielový faktor. To znamená, že aj slabší atlét dokáže po optimalizácii vybavenia hrať vyrovnanú hru s lepšími a výkonnejšími jazdcami.

Majstrovstvá sveta často-krát rozhoduje menej než minúta (,čiže práve to vybavenie). Preto sme sa rozhodli spojiť sily so špičkovými firmami v tomto sektore.

Prvým bodom optimalizácii bola aero pozícia. Vďaka CFD (Computer-Fluid-Dynamics) sme prišli k záveru, že tu človek dokáže ušetriť najväčšiu časť výkonu. Vďaka zníženiu pozície hlavy a zmene prilby sme dokázali znížiť náraz vzduchu, a teda aj znížit CdA (koeficient odporu vzduchu. Podľa kalkulácie pri 40 km/h táto zmena znamenala pri Canyon Speedmax 11 wattov a pri Scott Addict 6 wattov. (Základ, ktorí sme vylepšovali bol už aj tak dosť solídny. Oproti priemernému CdA takýto zisk môže byť až 27 wattov.

Druhým bodom optimalizácii bol drivetrain (rozumej systém prevodov a reťaze). Znížiť trenie znamená aj zvýšenie efektivity prenosu sily do rýchlosti. Väčšie prevodníky dokážu lepšie napnúť reťaz a taktiež aj reťaz dokáže fungovať priamejšie v tomto pomáha famózne, aj Kogel Kolossos ceramic system. Keramické ložiská znižujú trenie, teda aj zefektívnia celý bajk. Vďaka optimalizácii oproti minuloročnému štandardnému Ultegra Di2 Drivetrain sme ušetrili 14 wattov (pri Muc-Off Nano Chain).

Tretím bodom bola renovácia balíčku kolies. Vďaka FFWD sme sa dostali k kvalitným a stiff karbónovým kolesám osadených na DT Swiss orechoch. Exkluzívnym dodávateľom obutia pre tieto kolesá budú Challenge pneumatiky. Pri Galuskách budeme využívať model Challenge Record PRO a pri plášťových kolesách budeme využívať Challenge Strada PRO plášte, ktoré budú fungovať na bezdušovom systéme od Challenge.

V celku tento SF upgrade balíček bude znamenať zisk až po 28 wattov pri Canyon Speedmax a 19 wattov pri Scott Addict bicykli.

Paťo

57 views
bottom of page